W tym wpisie przedstawię historię
czekolady, największego przysmaku dzieci. Pewnie trudno uwierzyć, że przed
wiekami czekolada wcale nie była słodka. Zanim uzyskała współczesny smak
przechodziła przez różne etapy. Niegdyś była przysmakiem dla majętnych. Pierwszym
człowiekiem pochodzącym z Europy , który jej spróbował był Krzysztof Kolumb.
Chyba żaden z nas nie wyobraża sobie życia bez czekoladowych słodkości.
Czekolada nie jest współczesnym produktem , lecz dopiero w XIX wieku zaczęto ją
wytwarzać w formie , którą znamy teraz. Jej historia sięga czasów , gdy zaczęto
uprawiać kakaowce. Około trzech tysięcy lat temu u wybrzeży zatoki
meksykańskiej ziarna drzewa kakaowego przykuły uwagę Olmeków. Kolejnymi
cywilizacjami uprawiającymi tę roślinę byli Majowie i Aztekowie. Oni
przyrządzali z ich nasion gorzki i ostry napój przyprawiany chili i wanilią.
Majowie spożywali go na świętach oraz podczas obrzędów i rytuałów. Można
przypuszczać , że nam-przyzwyczajonym do słodkich tabliczek czekolady nie
przypadł by do gustu ten napój. Jak już wcześniej wspomniałam pierwszym
Europejczykiem próbującym tego napoju był Krzysztof Kolumb , lecz można było
się spodziewać , że napój nie przypadł mu do gustu bowiem był pikantny i
gorzki. Ziarna kakaowca pojawiły się w Hiszpanii za sprawą hiszpańskiego
konkwistadora. Pierwsi Europejczycy którzy pijali czekoladę doprawiali ją
cukrem i wanilią co sprawiło , że stała się ich przysmakiem. Następnie
czekoladowy smakołyk pojawił się we Francji dzięki hiszpańskiej księżniczce
Annie żonie Ludwika XIII. Pierwsze pralinki pojawiły się w drugiej połowie XVII
wieku. Wymyślił je kucharz Ludwika XVI , który nosił nazwisko Pralin. Przełomem
w historii czekolady było produkowanie jej w formie tabliczki. Stopniowo
ulepszali ją Holender Konrad Jan van Houten oraz Szwajcar Rudolf Lindt. Do
końca XIX wieku czekoladowe wyroby
stawały się coraz bardziej dostępne i wymyślne. Muszę się przyznać , że sama
pisząc tę pracę jadłam czekoladowe cukierki.
Tosia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz