Przedstawię Wam przepis na cztery porcje zupy dyniowej.
SKŁADNIKI
- 1 dynia (ok. 1,2 kg)
- łyżka masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 4 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
- 2 obrane i pokrojone w kostkę marchewki
- 750 ml wody
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki vegety (lub mniej, do smaku)
- 150 ml creme fraiche
- imbir
- szczypta gałki muszkatołowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie 20 min -------- Gotowanie 50 min -------- Gotowe w 1 godz 10 min
1. Pokroić dynię na ćwiartki i usunąć nasiona oraz włóknisty miąższ ze środka. Pozostały, twardy miąższ pokroić plastry, obrać skórkę, a następnie pokroić plastry w kostkę.
2. W dużym garnku stopić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać dynię, ziemniaki, marchew, wodę i doprowadzić do wrzenia. Lekko posolić, przykryć i gotować na małym ogniu przez 40 min.
3. Zmiksować zupę za pomocą ręcznego miksera i doprawić vegetą, pieprzem, imbirem (dowolna ilość) i gałką muszkatołową. Na koniec wymieszać creme fraiche.
Kremowa zupa z dynie jest rozgrzewająca i pyszna. Smacznego!
- 2 łyżki vegety (lub mniej, do smaku)
- 150 ml creme fraiche
- imbir
- szczypta gałki muszkatołowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie 20 min -------- Gotowanie 50 min -------- Gotowe w 1 godz 10 min
1. Pokroić dynię na ćwiartki i usunąć nasiona oraz włóknisty miąższ ze środka. Pozostały, twardy miąższ pokroić plastry, obrać skórkę, a następnie pokroić plastry w kostkę.
2. W dużym garnku stopić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać dynię, ziemniaki, marchew, wodę i doprowadzić do wrzenia. Lekko posolić, przykryć i gotować na małym ogniu przez 40 min.
3. Zmiksować zupę za pomocą ręcznego miksera i doprawić vegetą, pieprzem, imbirem (dowolna ilość) i gałką muszkatołową. Na koniec wymieszać creme fraiche.
Kremowa zupa z dynie jest rozgrzewająca i pyszna. Smacznego!
Koralik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz