Strony

środa, 28 października 2015

Halloween

HISTORIA HALLOWEEN
Dokładna geneza Halloween nie jest znana. Może nią być rzymskie święto na cześć bóstwa owoców i nasion (Pomony) albo z celtyckiego święta na powitanie zimy. Według tej drugiej teorii Halloween wywodzi się z celtyckiego obrządku Samhain. Ponad 2 tys. lat temu w Anglii, Walii, Szkocji oraz Irlandii i północnej Francji w ten dzień żegnano lato, witano zimę oraz obchodzono święto zmarłych.
Druidzi (kapłani celtyccy) wierzyli, iż w dzień Samhain zacierała się granica między zaświatami a światem ludzi żyjących, zaś duchom, zarówno złym, jak i dobrym, łatwiej było się przedostać do świata żywych. Duchy przodków czczono i zapraszano do domów, złe duchy zaś odstraszano. Ważnym elementem obchodów Samhain było również palenie ognisk. Na ołtarzach poświęcano bogowi resztki plonów, zwierzęta i ludzi. Paląc chciano dodawać słońcu sił do walki z ciemnością i chłodem. Wokół ognisk odbywały się tańce śmierci. Symbolem święta Halloween były noszone przez druidów czarne stroje oraz duże rzepy, ponacinane na podobieństwo demonów. Sądzi się, iż właśnie z potrzeby odstraszania złych duchów wywodzi się zwyczaj przebierania się w ów dzień w dziwaczne stroje i zakładania masek.
HALLOWEENOWE PRZYSMAKI
Na przyjęcia halloweenowe można przygotować różne przysmaki, ale królową na stołach tego dnia jest dynia. Oto kilka prostych przepisów, które można wykonać na to święto:
Czarny makaron z dynią
  • 2 szkl. pokrojonej dyni
  • 800 ml mleczka kokosowego
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżki tartego parmezanu 
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g czarnego makaronu
  • tymianek do dekoracji
  • przyprawy: sól morska , pieprz mielony

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojony w kostkę czosnek i smaż chwilkę. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę i pozbawioną pestek papryczkę chili. Dodaj dynię i mleczko. Zetrzyj skórkę z cytryny (tylko żółtą część). Gotuj do momentu, aż sos zyska odpowiednią gęstość, a dynia stanie się miękka. Często mieszaj sos, ponieważ mleczko kokosowe łatwo przywiera do dna patelni. Dodaj parmezan oraz przypraw solą i pieprzem. W międzyczasie ugotuj makaron według opisu na opakowaniu. Makaron podawaj z sosem. Danie udekoruj startym serem i świeżym tymiankiem.

Słodkie gałki oczne

  • 300 g mleka kondensowanego słodkiego
  • 400 g kokosu
  • szczypta barwnika spożywczego czerwonego
  • 50 g czekolady
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 kropla olejku migdałowego

Puszkę mleka kondensowanego włóż do garnka z wodą i gotuj powoli przez ok. 30–40 minut. Następnie mleko wstaw do ostudzenia pod zimną wodę. Otwórz puszkę i przelej mleko do miski. Następnie wsyp wiórki kokosowe i cukier waniliowy. Dodaj kroplę olejku migdałowego do smaku. Wszystko zagnieć w zwartą lekko lepiącą masę. W razie potrzeby dosyp wiórki lub dodaj mleka.

Odłożyć 3-4 łyżki masy wiórkowej i dodać do czerwony barwnik. Za pomocą łyżki lub gałkownicy uformuj z białej masy kulki. Na każdą kulkę nałóż odrobinę czerwonej masy, aby sprawić wrażenie oka. Rozłóż kulki na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem. Rozgrzej piekarnik do temp 150° i wstaw do pieczenia na ok. 30–40 minut. Kulki nie powinny się zrumienić, a tylko wysuszyć. Upieczone „oczy” wyjmij z piekarnika i ostaw do ostygnięcia. Rozpuść czekoladę i na każde oko nałóż jeszcze kropeczkę jako źrenicę. Gotowe „oczy” przełóż na półmisek.

Krwawy koktajl

  • 500 g mrożonych truskawek 
  • 500 g mrożonych malin 
  • 1/4 szkl. liści mięty 
  • 100 ml jogurtu naturalnego 
  • 300 ml zimnej wody
  • 40 g cukru brązowego

Napój: Do blendera wrzuć mrożone owoce, świeżą miętę i brązowy cukier. Następnie dodaj jogurt wraz z wodą źródlaną. Całość zmiksuj i przelej do wcześniej ozdobionych szklanek.

Przepisy zaczerpnięte są ze strony: https://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/halloween-4991/
Tosia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz