Strony

wtorek, 22 kwietnia 2014

Sycylia


Turystyka na Sycylii

 

   Sycylia to największa wyspa na Morzu Śródziemnym. Jej powierzchnia wynosi 25 710 km². Leży na południowy zachód od Półwyspu Apenińskiego, od którego oddziela ją wąska Cieśnina Mesyńska. Zamieszkuje ją około 5 milionów mieszkańców. Region Sycylia jest podzielony na 9 prowincji: Palermo, Katania, Mesyna, Syrakuzy, Trapani, Ragusa, Caltanissetta, Agrigento i Enna. Sycylia ma kształt trójkąta. Otaczają ją Morze Tyrreńskie na północnym wybrzeżu, Morze Jońskie na wybrzeżu południowym oraz położona między południowo-zachodnią częścią wybrzeża i kontynentem afrykańskim Canale di Sizilia.

   Sycylia ma typowy klimat śródziemnomorski z łagodną i wilgotną zimą oraz suchym i gorącym latem. Roczne opady wynoszą 1200-1400 mm. natomiast na wschodzie wyspy opady nie przekraczają 400-600 mm.

  Wyspę najlepiej odwiedzać wiosną, kiedy kwitnie drzewami owocowymi, oleandrami i bugenwillami. Ludzie bardzo często odwiedzają wyspę, gdyż jest bardzo dużo zabytków, których można zwiedzać:

1. Wulkany:


Bardzo często turyści robią wycieczkę po wulkanie Etna. Ostatnia erupcja miała miejsce całkiem niedawno, bo w 2008 roku, a o tym, że Etna nie śpi, a zaledwie drzemie przypominają wydobywające się z jej wnętrza pary i gazy. Kolejnym wulkanem jest Stromboli, z którego ciągle unosi się stróżka dymu.

2. Antyczne ruiny w Agrigento:


"Dolina świątyń" w Agrigento to zespół budynków sakralnych z V w. p. n. e., okresu, kiedy miasto cieszyło się wielkim splendorem. Na obszarze zajmującym aż 1800 ha znajdują się antyczne budowle m. in. świątynie Zeusa, Herkulesa, Eskulapa i Junony. Bardzo często spędzają tutaj swój wolny czas podziwiając widoki natury.

3. Caponata, cuccia i inne przysmaki:


Kuchnia sycylijska to połączenie smaków greckich, włoskich, arabskich i hiszpańskich z wieloma domieszkami. Potrawy z ryb, głównie z tuńczykiem, sardynkami i anchois w połączeniu z makaronem lub kuskusem będą idealne na letni obiad. Wyjątkowym daniem jest caponata przygotowywana z bakłażana, selera naciowego, oliwy i pomidorów w słodko-kwaśnym sosie. Nie można zrezygnować z deseru, na który oferowane są wyjątkowe delicje z wyraźnymi wpływami ze świata arabskiego. Cuccia to ziarno gotowane z cukrem, oliwą, czekoladą i orzechami przygotowywane tradycyjnie na dzień św. Łucji. Inne słodkie przysmaki to ciasto cytrynowe cedrata, marcepan z sycylijskich migdałów i świetne lody. Jest to jedna z najlepszych kuchni na świecie.

4. Schody Świętej Maryi Górskiej w Caltagirone:


Niezwykłe schody powstały w 1606 r. zaprojektowane przez architekta królewskiego. Połączyły katedrę z placem, na którym stoi Pałac Senatorski. Niezwykłość schodów polega na tym, że wykonano je z wulkanicznej skały, a następnie pokryto ceramiką z ręcznie malowanymi motywami dekoracyjnymi, przez co są niezwykle wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju.

5. Rzeki i Jeziora:


Na Sycylii występują bardzo rzadko opady. Wyspa ma tylko jedno naturalne jezioro – Lago di Pergusa. W systemie rzecznym najważniejsze rzeki to: Simeto, która wynosi aż, 113km oraz Salso, która ma 144km.

6. Valle dei Templi – Dolina Świątyń:


Jest jednym z najwybitniejszych przykładów greckiej sztuki i i architektury. Co więcej jest jedną z głównych atrakcji na Sycylii, a także pomnikiem narodowym Włoch. 10 świątyń powstałych w VI i V w. p.n.e. Świątynie zostały lekko uszkodzone z powodu trzęsienia ziemi.

7. Villa Romana del Casale:


Jest to luksusowa rzymska willa zbudowana na przełomie III i IV w.p.n.e. i użytkowana aż do XII w. Szczególnie znana jest z przepięknej mozaiki, pokrywającej podłogę w całym domostwie. Można na niej zobaczyć różne sceny z życia ówczesnych Rzymian, pokazujące ich stroje i zwyczaje. Turyści bardzo podziwiają Ville Romana del Casale.

 

  Jest wiele innych zabytków, ale są to najczęstsze obiekty oglądane przez turystów. W przypadku kulturowego jedzenia konsumowane. Sycylia jest pięknym miejscem. Jest to miejsce często odwiedzane przez turystów.
 
Napisała:
Toffi

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz