Strony

sobota, 8 listopada 2014

Historia czekolady

W tym wpisie przedstawię historię czekolady, największego przysmaku dzieci. Pewnie trudno uwierzyć, że przed wiekami czekolada wcale nie była słodka. Zanim uzyskała współczesny smak przechodziła przez różne etapy. Niegdyś była przysmakiem dla majętnych. Pierwszym człowiekiem pochodzącym z Europy , który jej spróbował był Krzysztof Kolumb. Chyba żaden z nas nie wyobraża sobie życia bez czekoladowych słodkości. Czekolada nie jest współczesnym produktem , lecz dopiero w XIX wieku zaczęto ją wytwarzać w formie , którą znamy teraz. Jej historia sięga czasów , gdy zaczęto uprawiać kakaowce. Około trzech tysięcy lat temu u wybrzeży zatoki meksykańskiej ziarna drzewa kakaowego przykuły uwagę Olmeków. Kolejnymi cywilizacjami uprawiającymi tę roślinę byli Majowie i Aztekowie. Oni przyrządzali z ich nasion gorzki i ostry napój przyprawiany chili i wanilią. Majowie spożywali go na świętach oraz podczas obrzędów i rytuałów. Można przypuszczać , że nam-przyzwyczajonym do słodkich tabliczek czekolady nie przypadł by do gustu ten napój. Jak już wcześniej wspomniałam pierwszym Europejczykiem próbującym tego napoju był Krzysztof Kolumb , lecz można było się spodziewać , że napój nie przypadł mu do gustu bowiem był pikantny i gorzki. Ziarna kakaowca pojawiły się w Hiszpanii za sprawą hiszpańskiego konkwistadora. Pierwsi Europejczycy którzy pijali czekoladę doprawiali ją cukrem i wanilią co sprawiło , że stała się ich przysmakiem. Następnie czekoladowy smakołyk pojawił się we Francji dzięki hiszpańskiej księżniczce Annie żonie Ludwika XIII. Pierwsze pralinki pojawiły się w drugiej połowie XVII wieku. Wymyślił je kucharz Ludwika XVI , który nosił nazwisko Pralin. Przełomem w historii czekolady było produkowanie jej w formie tabliczki. Stopniowo ulepszali ją Holender Konrad Jan van Houten oraz Szwajcar Rudolf Lindt. Do końca XIX wieku  czekoladowe wyroby stawały się coraz bardziej dostępne i wymyślne. Muszę się przyznać , że sama pisząc tę pracę jadłam czekoladowe cukierki.
Tosia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz